A konyhatervezés, gyártás, beszerelés után a konyha használata mellet sem suhanhatok el szó nélkül.
Mivel lelkes amatőrként szeretek sündörögni a konyhában, és nemrégiben beszereztünk egy igen jó szakácskönyvet, úgy döntöttem megosztom veletek az elkészült remekműveket.
Ahogy a cím is mutatja, a párommal házi gnocchit készítettünk bolognai mártással.
Először nézzük a gnocchit.
A kép illusztráció! |
800 g lisztesen szétfövő burgonya
150 g liszt
120 g durumdara
1 db tojás
Csipetnyi só
Csipetnyi szerecsendió
1 ek. olaj
Elkészítés:
1. A burgonyát főzzük meg, hámozzuk meg, hagyjuk kihűlni, majd reszeljük finomra.
2. A lereszelt burgonyát terítsük a munkalapra. Szórjuk rá a lisztet és a durumdarát. Üssük rá a tojást, fűszerezzük sóval és frissen reszelt szerecsendióval (friss híján mi őröltet ettünk bele)
3. Gyúrjuk tésztává.
4. A tésztát osszuk 200 g-os darabokra, lisztezzük be és nyújtsuk 1 cm vastag hengerekké. Késsel vágjuk 1 cm-es darabokra.
A gnocchi főzése:
1. A gnocchit tegyük forrásban lévő sós vízbe.
2. Nagyjából 1 percig hagyjuk lassú tűzőn főni.
3. Közben szűrőkanállal óvatosan forgassuk meg, és a fazék aljához tapadt gnoocchikat szedjük fel.
4. Szűrőben óvatosan öntsük le róla a vizet.
5. Azonnal tartsuk folyó hideg víz alá, hogy teljesen kihűljön. Azután jól csepegtessük le.
Most nézzük a bolognai mártást.
A kép illusztráció! |
Hozzávalók:
3 ev. olívaolaj
600 g vegyes darált hús
1 tk. só, csipetnyi fekete bors
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 fokhagymagerezd
2 ek. sűrített paradicsom
800 g hámozott paradicsom (konzerv)
1/2 csokor bazsalikom
Elkészítés:
1. Az olíva olajat hevítsük fel lapos lábasban, és süssük át benne a darált húst.
2. A húst sózzuk, borsózzuk, keverjük meg, és ügyeljünk rá, hogy ne égjen oda.
3. A vöröshagymát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret tisztítsuk meg és reszeljük le.
4. A reszelt zöldséget, valamint az apróra vágott fokhagymagerezdet adjuk a darált húshoz, és kissé pirítsuk meg.
5. Ha zsírjára sült a keverék, kicsit toljuk félre az edényben.
6. A szabad helyre tegyük a sűrített paradicsomot, és pirítsuk le, ez elveszi a savasságát. Aztán keverjük össze a hússal.
7. A konzervparadicsomot adjuk a húshoz, és a paradicsomot fakanállal nyomkodjuk szét.
8. Öntsük fel 1/2 liter vízzel, és főzzük lassú tűzön 45 percig.
9. Végül finomítsuk az ízét csíkokra vágott bazsalikommal.
Ha elkészült, reszelt sajttal tálaljuk.
Saját, elkészült nagyon finom Gnocchi Bolognese. |
Nekünk nagyon ízlett!
Forrás:
Günter Beer - Patrik Jaros: A sütés-főzés enciklopédiája
Konyhatervező B.G.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése